Novosti

Kvadrat otoka Hvara u Zagrebu!


24.03.2009

Slikar Marin Ribarić, rođeni Zagrepčanin sa stalnom adresom u Dolu na Hvaru, već se dugo priprema za veliki perfomans koji će izvesti 22. svibnja o.g. u Zagrebu. Tog dana njegove slike napustit će Duževe dvore kako bi ih posložio po Trgu bana Josipa Jelačića. Na površini od 100 četvornih metara, izložit će slike za koje vjeruje da će naš najsunčaniji škoj, od Sućurja do Hvara, predstaviti stanovnicima metropole i potaknuti ih na razmišljanje kako u ovo doba krize i recesije treba vjerovati svome, kupovati i voljeti svoje, a za mjesto ljetovanja odabrati svoj čarobni otok, a ne neke druge destinacije.
Ovakav vid izlaganja slika po ulicama neće mu biti prvi jer je krajem ljeta na Hvarskoj Pjaci postavio izložbu 'Hvar na kvadrat', ali na upola manjoj površini, no i ta manja površina oduševila je bodule i brojne turiste koji su se još uvijek nalazili na otoku. Stoga vjeruje kako će i u glavnom gradu Hrvatske pobuditi interes publike i posjetitelja, jer je svoj nastup zamislio kao prezentaciju turističkih potencijala Otoka sunca, čistog mora, te opojnih mirisa lavande i ruzmarina.
- Naučili smo da je mjesto slikama na zidu. Stečene navike je najteže mijenjati, međutim, kako se ja sa slikama družim cijeloga života gledao sam ih na podu i sasvim drugačije doživljavao. Umjetnost očito mijenja navike - kaže poznati slikar i dodaje kako ipak za one koji ne žele mijenjati navike organizira i u subotu, dan kasnije, točno u podne, u galeriji prodajnu izložbu Otvorenog ateliera Marin&Marinka, gdje će mu se sa izloženim akvarelima iz ciklusa 'Planet Hvar' pridružiti i 'bolja polovica', njegova družica Marinka Radež.
Uz slike umjetnici će posjetiteljima ponuditi hvarsku marendu, salatu od hobotnice, hvarsko 'bilo', 'moli plavac', prošek, vodu iz 'gustirne', paprenjake, fritule, karamelizirane bajame, pa bi bilo dobro da mu se u tom smislu jave i potencijalni sponzori na mob. br. 0915319533. 'Sve ovo radimo kako bi uz pomoć umjetnosti doveli turiste na najljepši otok na svijetu, a nakon Zagreba 'Kvadrat otoka Hvara' selim u Varaždin, Bjelovar i Osijek. U svim tim gradovima ću ukrasiti trg, jer trg je najljepša galerija, neka ulica osvoji ulicu, pa ćemo iznova slagati kvadrate - rekao je o svojim planovima Marin.

izvor: Slobodna Dalmacija

piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije