Novosti

24. ožujak - Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze


23.03.2009

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze en. World Tuberculosis Day (24. ožujak) obilježava se s ciljem podizanja svijesti javnosti da je tuberkuloza u velikom dijelu svijeta do danas ostala epidemija uzrokujući 1.6 miliona smrtnih sučajeva svake godine, većinom u zemljama trećeg svijeta.
Krajem 19. vijeka od tuberkuloze je umirao svaki sedmi stanovnik Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Onda je 24. ožujka 1882. godine dr. Robert Koch u Berlinu objavio svoje otkriće: bacil tuberkupoze, što je predstavljalo najznačajniji korak u kontorli epidemije i suzbijanju ove, u to vrijeme, veoma smrtonosne bolesti.
Stotinu godina kasnije, 1982 godine Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti (IUATLD) predložila je da se 24. ožujak zvanično proglasi Svjetskim danom borbe protiv tuberkuloze. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i mnoge druge organizacije pridružile su se Međunarodnoj uniji za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti 1996 godine kako bi povećale značaj proslavljanja Svjetskog dana borne protiv tuberkuloze.

izvor: Wikipedija

developed by Nove vibracije