Novosti

Hvarani se posvađali, odluka o referendumu odgođena


23.03.2009

Nekoliko točaka dnevnog reda 48. sjednice Gradskog vijeća bilo je tek zagrijavanje za burnu raspravu o zahtjevu za raspisivanje referenduma s pitanjem: Jeste li za to da Grad odustane od zahtjeva za 25 posto + 1 dionicu trgovačkog društva 'Sunčani Hvar' d.d. u zamjenu za vlasništvo trgovačkog društva 'Sirena' d.d.?

Pojedinci, ali i neki članovi skupine građana koja je vijećnike, građane i novinare dočekala s transparentima kako referendum podržava 1100 ljudi i da predsjednik HFP-a, Vedran Duvnjak, tvrdi da je ORCO krivac za stanje u 'Sunčanom Hvarom', započela s ekscesnim istupima predsjednik Gradskog vijeća, mr. sc. Sergio Bracanović, je najprije na pola sata prekinuo sjednicu, a potom se na njegov prijedlog većina vijećnika odlučila odgoditi sjednicu za 07. travnja 2009. godine.

Dakle, na sjednici nije prihvaćen Prijedlog o raspisivanju referenduma, niti je donijet Prijedlog Rješenja o imenovanju Povjerenstva za provedbu referenduma. Gradonačelnik Pjerino Bebić se i dalje zalagao za referendum, naglašavajući da su u Protuprijedlogu dioničara ORCO Grupe na Izvanrednoj skupštini izostavljeni amandmani stavljeni na Sporazum o rješavanju sporova i pravnih odnosa u pogledu nekretnina 'Sunčanog Hvara', te da je zemljište koje je Grad trebao dobiti prema jednom od tih amandmana manje za čak 110.000 metara četvornih.

Također je rekao da je na Skupštini rečeno da je taj Sporazum prihvatilo Gradsko vijeće, međutim, zaključak je pod vetom upravo zato da se ne bi manipuliralo dioničarima i Vladom RH. Vijećnik Joško Rosso (HSLS) prozvao je gradonačelnika što ranije nije prihvatio njegovo traženje da se raspiše referendum i da je solirao u pregovorima s Vladom.

Za riječ su se javljali i drugi vijećnici, međutim, kada je Zoran Domančić (HSS) istaknuo da GV-e po zakonu ne može donositi odluke koje nisu u njegovoj nadležnosti, te da bi referendumsko pitanje moglo glasiti: Da li prihvaćamo odluku Vlade RH iz siječnja 2007. godine? došlo je do ekscesa i prekida sjednice.

Neki od Hvarana su istupali vrlo emotivno, na trenutke čak i vrijeđali vijećnike. Dakle, došlo je do svojevrsne svađe između vijećnika koji su na prošloj sjednici GV-a glasovali za Sporazum i ostalih, a mnogi su prigovarali da se cjelokupna rasprava o sudbini Grada i 'Sunčanog Hvara' zapravo pretvorila u predizbornu kampanju.

- Gradonačelnik nije prihvaćao referendum kada su ga stranke i vijećnici predlagali, a sada to radi isključivo poradi građana da bi izveo jednu virtuoznu manipulaciju poigravajući se s ljudskim osjećajima, domorodačkom pripadnošću, dugim stažom u 'Sunčanom Hvaru', i slično. Vječno odgađanje rješenja nas je dovelo do situacije koju bi mogao nazvati iracionalnom, a čini mi se da sve to radi isključivo u predizborne svrhe - kazao je predsjednik Bracanović, dok je Bebić uzvratio slijedećim riječima:

- Predsjednik Vijeća je sada konačno otkrio svoje pravo lice, pokazavši da mu je više stalo do nekih mišljenja koja dolaze izvan Grada Hvara, nego što građani misle o svojoj budućnosti. On zapravo pokušava izmanipulirati GV-e, želi reći da on može presuđivati u ime svih građana, a što se predizborne kampanje tiče upravo je Damir Polančec odredio vrijeme kada će ponuditi Prijedlog sporazuma ORCO Grupe, za koji nemamo dokaza da ga podržava i HFP.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Mirko CRNČEVIĆ / EPEHA
 

developed by Nove vibracije