Novosti

Mladi ekolozi educiraju Starograjane


21.03.2009

Smrt PVC-u: ja nisam plastična vrećica

Ekološka udruga “Pulentoda”, u okviru projekta “Odgovornost i doprinos građana u smanjenju nastajanja otpada”, besplatno je podijelila 150 platnenih vrećica za kupovinu s natpisom “Ja nisam plastična vrećica”.

Nakon postavljanja plavih kontejnera za papir i spremnika za opasni otpad, to je treći korak u nastojanju Udruge da ekološka svijest postane svakodnevica stanovnika Staroga Grada i otoka Hvara.

- Vizija za koju se već pet godina zalažemo, jest da se cjelokupan otpad odvaja na mjestu nastajanja i da se maksimalno iskoriste sva njegova svojstva kao sekundarna sirovina.

Također, smatramo da se na škoju treba uvesti sustav po uzoru na otok Krk, tj. da se formira reciklažno dvorište, u koje će se dovoziti već sortirani otpad i njime nadalje gospodariti sukladno ekološkim principima, umjesto pretovarne stanice, odakle bi se otpad tek odvozio u tuđe dvorište.

Time se ukorjenjuje ekološka svijest u društvu, a na sljedeće generacije prenosi se dobra praksa u čuvanju okoliša.

Ako već “neodgovorno” stvaramo otpad, onda ga barem možemo odgovorno zbrinjavati, jer je to ustvari minimum poštovanja našeg prirodnog i društvenog okruženja – kazao je Jakša Dulčić, predsjednik starogrojskih ekologa, dodavši da će Udruga, po svoj prilici, nabaviti i podijeliti još 200 platnenih vrećica, čime će “pokriti” većinu domaćinstva na području drevnog Farosa, a sugrađanima sugerira korištenje baš tih vrećica umjesto onih plastičnih, koje su općenito teško razgradive, čak i toksične.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Mirko CRNČEVIĆ / epeha

developed by Nove vibracije