Novosti

Mreža protiv napuštanja životinja


22.03.2009

Više od 40 udruga iz 28 gradova Hrvatske
Zbog izrazito loše situacije glede napuštanja životinja i neprovođenja Zakona o zaštiti životinja formirana je Mreža protiv napuštanja životinja, koja okuplja preko 40 udruga iz 28 gradova uz voditelje skloništa i pojedince koje skrbe za napuštene životinje.
Iako Zakon o zaštiti životinja, koji je na snazi preko dvije godine, jasno obvezuje lokalne zajednice na rješavanje problema napuštanja životinja, vrlo je malo dosad poduzeto i situacija prerasta u krizu.
Građani sve više kupuju životinje koje kasnije odbacuju na ulicu, udruge i pojedinci koji skrbe o napuštenim životinjama na rubu su snaga, kažnjavanja neodgovornih građana nema, obveznog mikročipiranja svih pasa nema, kao ni programa kastracije.
Rijetki su gradovi čije su vlasti barem pokušale poštovati Zakon o zaštiti životinja, koji imaju izgrađeno sklonište i programe zbrinjavanja te udomljavanja životinja.
Postojeća skloništa trebaju konkretnu pomoć, a mnoga nova treba izgraditi uz provedbu programa kastracije i udomljavanja životinja.
U Zakonu o zaštiti životinja propisano je prijelazno razdoblje od dvije godine u kojem su lokalne zajednice trebale ispuniti svoje zakonske obveze. No, prijelazno razdoblje je završilo, stanje se pogoršalo, a inertnost lokalnih vlasti i nedovoljna suradnja s udrugama za zaštitu životinja čine problem još većim.
Problem velikog broja napuštenih životinja prisutan je podjednako u gradskim sredinama kao i manjim mjestima. Skloništa za životinje propisanih Zakonom nedostaje po cijeloj zemlji, a uz njih i pravilne veterinarske skrbi, programa kastracije, udomljavanja životinja i kažnjavanja neodgovornih građana.
Svoje zahtjeve Mreža protiv napuštanja životinja nakon sastanka uputit će Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, svim županijskim uredima te svim gradskim vlastima. Očekujući pomake, Mreža će nuditi suradnju u rješavanju gorućeg problema kojeg stvaraju neodgovorni građani, a zbog kojih svakodnevno stradavaju životinje.
Na četvrtom sastanku Mreže prisustvovat će i gospodin Volker Fritzmeier koji u Njemačkoj vodi udrugu za potporu projekata zaštite životinja u Hrvatskoj.
U interesu informiranja javnosti, predstavnici udruga za zaštitu životinja i ostali članovi Mreže protiv napuštanja životinja bit će na raspolaganju zainteresiranim medijima.

Zakonske obveze u cilju zbrinjavanja napuštenih životinja:

- organizirano zbrinjavanje pasa i mačaka kroz izgradnju skloništa za napuštene životinje

izgradnja, opremanje i ustrojstvo kakve propisuje "Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi"

- programi udomljavanja životinja

dostupnost i prezentacija skloništa, katalogizacija životinja i osiguravanjemedijskog prostora za oglašavanje

- edukacija građana

organizirana edukacija po obrazovnim institucijama, u medijima i skloništu

- uvođenje obveze mikročipiranja svih pasa

obvezivanje skrbnika na brigu o životinji, olakšava medijski nadzor i omogućuje sankcioniranje prekršitelja

- programi sterilizacije/kastracije napuštenih životinja

jedino dugoročno rješenje za kontrolu prekobrojne populacije pasa i mačaka

- kažnjavanje neodgovornih pojedinaca koji napuštaju/zlostavljaju životinje

provođenje kaznenih odredbi iz Zakona o zaštiti životinja sa snažnim učinkom na savjest zajednice

izvor: prijatelj-životinja.hr

developed by Nove vibracije