Novosti

Vodovodu Brač skinuto s računa 700.000 kuna zbog neplaćenog kredita iz 1989


17.03.2009

Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka počistila je, nakon pravomoćne sudske odluke i ovrhe, žiroračun Vodovoda Brač i sa njega skinula 700.000 kuna. Međutim, to je tek manji dio jer ukupna dugovanja Vodovoda koja su zajedno sa kamatama stigla na naplatu iznose 41 milijun i 500.000 kuna. Na taj se način Vodovod Brač našao gotovo u bezizlaznoj situaciji jer a od funkcioniranja te tvrtke ovisi opskrba vodom ne samo Brača već i susjednih otoka Hvara i Šolte.

Radi se o kreditu kojeg je to poduzeće podiglo 1989. godine kod Splitske banke za polaganje treće podmorske cijevi na potezu rijeka Cetina (Omiš) – otok Brač i to u iznosu tadašnjih tri milijuna DEM. Radi se o čeličnoj cijevi promjera 400 milimetara kroz koju protječe dvije trećine vode namijenjene opskrbi otoka. Zbog ratnih okolnosti prestali su otplaćivati kredit, a u međuvremenu je Državna agencija za sanaciju banaka sanirala Splitsku banku, ali je Vodovod Brač, po njima, ostao u obvezi vraćanja kredita.

Stvar je završila na sudu, a okončana je 1998. godine pravomoćnom presudom. Od tada je prošlo više od deset godina i u bračkom Vodovodu su vjerovali da je zastupila zastara ili pak da će Državna agencija taj dug – oprostiti odnosno “zaboraviti”.

- Blokada računa pogodila me kao grom iz vedra neba. Smatrali smo da se to neće dogoditi jer smo vjerovali da će Državna agencija imati razumijevanja za otočnu problematiku specifičnosti pogotovo kad je u pitanju opskrba vodom. Ovaj problem ne može se odlagati i treba ga žurno riješiti – kazao je Tonči Trutanić, direktor Vodovoda Brač.

Vlasnici Vodovoda Brač su sedam općina i Grad Supetar, pa se sada očekuje njihova reakcija. Ukoliko se žurno ne pronađe izlaz iz sadašnje situacije usred blokade Vodovoda doći će u pitanje normalna opskrba vodom Brača ali i susjednih škoja Hvara i Šolte.

Izvor: Slobodna Damacija, piše: Ivica Radić / EPEHA
 

developed by Nove vibracije