Novosti

PREDSTAVNICI ORCO GRUPE NAPUSTILI SKUPŠTINU


15.03.2009

Izvanredna skupština Sunčanog Hvara neočekivano je prekinuta dok je novo sazivanje najavljeno za 31. ožujka zbog toga što su skupštinari koji predstavljaju najvećeg dioničara ORCO Grupu napustili skupštinu.
Dakle, nije bilo kvoruma za donošenje odluka, a upravo je skupština prema ranijim najavama trebala ovlastiti upravu da raspolaže nekretninama hotelske kuće, čija vrijednost prelazi 800 tisuća kuna, na što su svoj glas digli skupina građana, neki bivši i sadašnji zaposlenici, Udruga izvornih vlasnika "Forani" čije su nekretnine u posjedu Sunčanog Hvara, pa i Udruga "Eko Sunčani otoci".
Naime, ORCO Grupa je na Skupštinu došla protuprijedlogom dnevnog reda kojim bi se omogućilo prenošenje hotela Sirena i dijela hotela Palace Gradu Hvaru, a depandansa hotela Dalmacija Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji.
Za ustupanje tih nekretnina Sunčani Hvar će, prema riječima potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, dobiti 29 posto dionica iz portfelja HFP-a od čega bi se 4 posto podijelilo radnicima, a ostatak prodalo.
Uprihođenim novcem planirano je preuzimanje sadašnjeg Doma zdravlja koji bi postao dijelom hotela Pharos, a Hvaranima se zauzvrat trebalo izgraditi novi zdravstveni centar.
Gradonačelnik Pjerino Bebić bi radije prihvatio raniju varijantu obeštećenja dodjelom 25 posto + plus jednu dionicu, a da stvar bude još zamršenija, i HFP je uložio prigovor na sazivanje skupštine jer ORCO Grupa od te instance nije zatražila suglasnost za raspolaganje dionicama.
Svoje stavove o novonastalom stanju još jednom ponovio je i Dragan Lazukić, regionalni menadžer ORCO-a za jugoistočnu Europu, govoreći da je njihov prioritet sporazum, a ne prodaja pojedinih hotela.
Ako bi se i išlo na prodaju nekretnina možda bi u obzir došla jedino kavana Pjaca, mali objekt koji nije od prevelike važnosti za poslovanje Sunčanog Hvara. A očito je da ORCO u sadašnjim uvjetima traži novog partnera, u budućnosti možda i novog vlasnika najveće otočne hotelske kuće.
Još nije poznato da li će Trgovački sud u Splitu prihvatiti prijedlog izvanredne mjere zabrane raspolaganja dionicama Sunčanog Hvara, po prijedlogu gradonačelnika Bebića, ali je jedno sasvim sigurno - svako otezanje s rješavanjem sporova i pravnih odnosa u pogledu nekretnina spomenute hotelske kuće zasigurno šteti kvalitetnoj pripremi nadolazeće turističke sezone.

izvor: Slobodna Dalmacija

piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije