Novosti

Sunčani Hvar: zaključak Gradskog vijeća je legitiman i legalan akt


07.03.2009

rgio Bracanović o vetu Pjerina Bebića
Sunčani Hvar: zaključak Gradskog vijeća je legitiman i legalan akt

Predsjednik Gradskog vijeća mr. sc. Sergio Bracanović, uputio je očitovanje na Odluku o obustavi od primjene Zaključka o prihvaćanju Sporazuma o rješavanju sporova i pravnih odnosa u pogledu nekretnina ‘Sunčanog Hvara’ Vladi RH (potpredsjedniku Damiru Polančecu), ‘Sunčanom Hvaru’ i Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji (msgr. Slobodanu Štambuku), a što ju je 03. ožujka o. g. donio gradonačelnik Pjerino Bebić smatrajući da se radi o općem aktu GV-a kojim je povrijeđen zakon ili drugi propis.

Bracanović temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statuta Grada Hvara osporava i drži neutemeljenom spomenutu Odluku, iznoseći mišljenje da je Zaključak o prihvaćanju Sporazuma legitiman i legalan akt GV-a. Zaključak GV-a odnosio se na prihvaćanje stjecanja udjela u budućem društvu ‘Sirena’, uz ispunjenje određenih uvjeta, što je u nadležnosti GV-a i izričito je navedeno u Statutu Grada Hvara, piše u Očitovanju.

Gradsko vijeće sukladno tome ‘odlučuje o stjecanju i prijenosu (kupnji i prodaji) dionica odnosno udjela u trgovačkim društvima ako zakonom, Statutom ili odlukom GV-a nije drugačije riješeno.’

- Stjecanje udjela u konkretnom društvu nedvojbeno je pojedinačni, a ne opći akt, što znači da gradonačelnik nema pravo obustaviti ga, kao što je navedeno u članku 42. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, čak da je njime i povrijeđen zakon ili neki drugi propis – kategoričan je predsjednik GV-a Hvara i GO HDZ-a, stranke koja je zapravo koalicijski partner Bebićeve ‘Dice s Pjace’, i dodaje ‘U konfuznom obrazloženju Odluke može se naslutiti da gradonačelnik Bebić smatra da usvajanjem Zaključka GV-e nije uvažilo Zahtjev građana Grada Hvara za raspisivanjem referenduma i da su time povrijeđeni zakoni i drugi propisi, što je netočno.’

Gradsko vijeće je upravo drugim, isto tako pojedinačnim aktom, Rješenjem o imenovanju Organizacijskog odbora za razmatranje prijedloga – zahtjeva građana Grada Hvara za raspisivanjem referenduma, prihvatilo tu inicijativu, unatoč nizu formalnih, sadržajnih i proceduralnih pogrešaka u prikupljanju potpisa građana, samom tekstu zahtjeva i postavljenom referendumskom pitanju, te dostavi zahtjeva pred samu sjednicu Vijeća, tvrdi Bracanović, a taj Odbor bi se, kako neslužbeno doznajemo, trebao sastati početkom tjedna.

Prema tome, Bebićevo pozivanje na Ustav RH, Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne samouprave, Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statut Grada Hvara, prema mišljenju predsjednika GV-a, ne drži vodu.

Gradonačelnik po njemu nije ni formalno, ni bitno, imao razloga donijeti predmetnu Odluku, uvjeren je da su oba pojedinačna akta, koja su donesena na 47. izvanrednoj sjednici GV-a, u skladu sa zakonom i ostalim propisima, a jedino Odluka o obustavi nezakonita.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije