Novosti

05. ožujak - Dan očuvanja energije


04.03.2009

U vrijeme kad se oko energije fosilnih goriva vode ratovi i razbija glava oko pitanja što kad tih izvora energije nestane, postaje nam svima malo po malo, iako pre sporo, jasno da ni energija nije vječna, bar ne u onom obliku u kojem bismo to htjeli. Ovaj dan je proglašen Svjetskim danom očuvanja energije baš da bi se potaklo bolje shvaćanje i rješavanje tog problema. Svi već dobro znamo da fosilna goriva nisu najbolje rješenje. Teško zagađuju okoliš i naše zdravlje, izravno smogom i ispušnim plinovima ili neizravno efektom staklenika i stanjivanjem ozonskog sloja. Postali smo ovisni o njima i više nebismo mogli ni zamisliti život bez njih. Postali smo narkomani na nafti i to bi nas vrlo skoro moglo stajati glave jer nam već ponestaje naše svakodnevne doze droge.
No ima i malo bolja strana ove priče :) Još uvjek imamo šanse za preživljavanje. Moramo naučiti racionalno koristiti energiju i pronaći nove i bolje izvore. Moramo donekle promijeniti naš životni stil. Nisu to nužno velike promjene. Sačuva se mnogo energije samo ako se koriste štedne žarulje, gase nepotrebna svjetla, koriste baterije na punjenje i reciklira sve što se može reciklirati. Energija koja se uštedi recikliranjem samo jedne aluminijske limenke dovoljna je za rad TVa od 3 sata. Uz te male stvari koje svatko od nas može i treba učiniti potrebno je i prebaciti se na prihvatljivije i obnovljive izvore energije kao što su sunčeva energija ili energija vjetra. Postoje mnogi načini na koje se oni mogu iskoristiti, samo treba smisliti kako. Zasad su najbolje solarne ploče i vjetrenjače, ali se energija dobiva i iz valova, plime i oseke, rijeka, gejzira i na mnoge druge načine.
Velik izvor energije mogu biti nuklearne elektrane, ali one su dugoročno veoma opasne za okoliš. Zagrijavaju rijeke (opasno narušava ekosistem), zrak i zemlju, rješavanje radioaktivnih produkata je uvijek zeznuto a uz to velika su opasnost i moguće nesreće i eksplozije.
Zato nam je svima očajnički potrebno otvoriti umove novim, dugoričnim idejama, jer ako se nastavimo rasipati ograničenom nam energijom kao što to sada činimo ne piše nam se dobro...

developed by Nove vibracije