Novosti

Hvarani peticijom do referenduma


01.03.2009

U subotu se Hvarom pronijela vijest da je skupina građana organizirala potpisivanje peticije protiv plana koji je prije nekoliko dana iznio ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec o konsolidaciji poslovanja “Sunčanog Hvara”.
Peticiju se, kako doznajemo, nije potpisivalo na javnome mjestu, nego je bila usmjerena prema određenim osobama, a njom se ide tako daleko da se namjerava raspisati referendum o spomenutom planu i ORCO grupu istjerati iz Hvara.
To je izvjestan obrat situacije u odnosu na početne izglede da će se konačno razriješiti imovinsko-pravni odnosi Grada, Crkve i građana s najvećom hotelskom kućom na škoju s jedne, te osigurati plaće radnicima i daljnje investicije u toj tvrtki s druge strane.
Da podsjetimo, plan potpredsjednika Polančeca, koji je prethodno usuglašen s ORCO grupom, išao je za tim da se, u uvjetima kad nije realizirana ideja i prijenos 25 posto+1 dionica, Gradu Hvaru da u vlasništvo hotelsko naselje “Sirena”, vrijedno 75 milijuna kuna.
Crkvi je za smještaj umirovljenih svećenika ponuđena depandansa hotela “Dalmacija”, dok je odnose s izvornim vlasnicima nekretnina koje su sada u posjedu “Sunčanog Hvara” trebala razriješiti pravna služba HFP-a.
Hvarskim bi hotelijerima za ustupanje spomenutih nekretnina pripalo 29 od ukupno 32 posto dionica iz portfelja HFP-a, od čega bi se četiri posto besplatno dodijelilo radnicima, a preostalo prodalo potencijalnom poslovnom partneru. Uprihođenim novcem “Sunčani Hvar” bi podmirio prispjele obveze i pokrenuo nove investicije.
U tom se smislu govorilo o preuzimanju sadašnjeg Doma zdravlja, koji bi postao dijelom hotela “Pharos”, i izgradnji novog zdravstvenog centra vrijednog 30 milijuna kuna.

izvor: Slobodna Dalmacija

piše Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije