Novosti

Hvar: poziv na cijepljenje protiv HPV-a


27.01.2009

Gradsko društvo Crvenog križa otoka Hvara u Tjednu borbe protiv karcinoma vrata maternice uputilo je otvoreno pismo gradovima i općinama, Srednjoj školi Hvar/Jelsa, osnovnim školama, službi Zavoda za javno zdravstvo, školskoj medicini, roditeljima i medijima, kojim se mladim Hvarankama sugerira cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV-a).
- U zadnjih nekoliko godina u Europi je broj oboljelih od te opake bolesti u stalnom porastu pa je stoga i kod nas izrađen nacionalni program i osnovana Udruga ‘Zdravka’ koja je, pored bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu, pokrenula akciju zaštite od karcinoma vrata maternice na razini države. Bolest nastaje kad se žena zarazi određenim tipovima HPV-a, a prag ulaska u spolne odnose također se sve više spušta, pa smo i mladim otočankama sugerirali cijepljenje upravo zato što u našoj domovini godišnje od te vrste karcinoma oboli i do 400 žena - kazala je Maja Budrović, ravnateljica GD Crvenog križa.
U Hrvatskoj trenutačno s tom bolešću živi oko 1700 žena, a cijepljenje je osobito učinkovito kod mladih djevojaka koje još nisu stupile u spolne odnose. To za sada na području Splitsko-dalmatinske županije mogu učiniti u privatnim poliklinikama “Sunce” i “Cito” u Splitu, po cijeni od 3000 kuna, iako bi u uvjetima sve težeg preživljavanja na škoju bilo puno bolje da se i na tom području provede šira društvena akcija, te osiguraju sredstva za besplatno cijepljenje protiv HPV infekcija.

izvor: Slobodna Dalmacija

piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije