Novosti

VLADA RIBARE VRAĆA U ŠKOLSKE KLUPE


27.01.2009

Mada vrlo rijetko doživljavaju nešto dobro, poput odluke Vlade o sufinanciranju gradnje i rekonstrukcije ribarskih brodova, ili pak pada cijene plavog dizela posljednjih mjeseci, hrvatski profesionalni ribari se svako malo suočavaju s nizom poteškoća među koje svakako spada donošenje loših i gotovo neprimjenjivih propisa. Nakon što su na sve muke prihvatili obvezu vođenja očevidnika, za koji su mnogi tvrdili da je u našim uvjetima nepotreban, jednostavno jer je preslikan od sjevernih zemalja koje ribolov obavljaju na oceanima, sada ih pogađaju odredbe Pravilnika o uvjetima i načinu stavljanja u promet riba i drugih morskih organizama što ga je krajem prosinca p. g. donio Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
- Pravilnik nam je stigao umjesto čestitke za Novu godinu, budući da je na snagu stupio 1. siječnja 2009, a što nam taj pravni akt zapravo donosi. Njime se propisuju uvjeti i način stavljanja u promet riba i drugih morskih organizama na predviđenim mjestima, te dostava podataka o prometu na Prodajnom listu ili Izjavi o skladištenju ribe u elektronskom obliku. To nas je uistinu još jednom razljutilo naprosto zato jer smo nepripremljeni, većina ribara nema komjutore ni elementarna informatička znanja, pa nam nije jasno kako bi mi taj propis uopće mogli provoditi. Vlada nas očito ponovno želi vratiti u školske klupe, ili bolje rečeno tjera na zapošljavanje novih kvalificiranih radnika, što će kod većine naših kolega otežati poslovanje i likvidnost - kazao je Miki Gamulin, poznati jelšanski ribar i dopredsjednik strukovnog sindikata pri HUS-u.
Naravno, on smatra da država ima instrumente nadzora nad poslovanjem ribara putem očevidnika ili pak knjigovodstva koje su obvezni voditi, pa elektronski način dostave podataka smatra suvišnim. Ljudima koji grizu kruh sa sedam kora puno je razumnija ona odredba koja im dopušta prodaju na malo na ribarnicama ukoliko je dnevna vrijednost ribe po povlastici manja od 1.000 kuna. Dobro su došle i neke najave da bi se primjena Pravilnika mogla privremeno odgoditi, jer će to vrijeme zasigurno biti iskorišteno kako bi struka argumentirano ukazala na svu apsurdnost dodatnog administriranja u ribarstvu.
Inače, dokumentaciju o prvoj prodaji (kupnji) ribe prema spomenutom Pravilniku obvezni su Ministarstvu u roku od 48 sati dostavljati prvokupci, ali i profesionalci koji svoju ribu prodaju krajnjim potrošačima. Prodajni list i Izjava ispunjavaju se na web-aplikaciji kojoj se može pristupiti na adresi ministartsva a na njoj je i testna aplikacija još od 1. listopada 2008. koja je trebala poslužiti u edukativne svrhe, tj. da se budući korisnici na vrijeme upoznaju s unosom podataka i usavrše prije nego li započnu sa stvarnim unosom podataka o prvoj prodaji ribe i drugih morskih organizama.

 

piše: Mirko Crnčević
 

developed by Nove vibracije