Novosti

Poduzetničke zone privlače svjetske ulagače


27.01.2009

Među brojnim poduzetničkim zonama u Splitsko-dalmatinskoj županiji u tijeku je izgradnja infrastrukture i priprema administracije za poduzetničku zonu u Vučevici u kaštelanskoj Zagori, u kojoj se priprema otvaranje Tehnološkog parka koji okuplja tvrtke visoke tehnologije.
Na tome bi mjestu, najavljuje Božo Sinčić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i obnovu Splitsko-dalmatinske županije, pogone mogle otvoriti poznate svjetske kompanije. Inače, Splitsko-dalmatinska županija i dalje je vodeća županija po broju poduzetničkih zona, jer je na ovom području proteklih godina otvoreno 36 takvih zona.
Od prvog dana posao je u poduzetničkim zonama našlo više od 4000 ljudi, a uskoro bi se, doznajemo u Županiji, u poduzetničkim zonama moglo zaposliti više od 2000 ljudi.
- Iza nas je velik posao jer smo od početka rada zona na našem području omogućili rad više od trećine svih radnih zona u Županiji s različitim djelatnostima - kaže Sinčić.
Da je doista tako, potvrđuje i sam pogled u brojne zone od Trogira do Vrgorca, koje su umnogome promijenile izgled pojedinih područja, a što je još važnije, u njima su se zaposlile na tisuće ljudi. - Drago nam je što su i naši poduzetnici prepoznali isplativost ulaganja u poduzetničke zone, a mi ćemo ih i dalje poticati - najavljuje Sinčić.
Osim Županije, kaže mr. Branko Ora, savjetnik u županijskom Odjelu za gospodarstvo, znatna su sredstva osigurana iz državnih institucija.
- Od 2004. godine Županija je u poduzetničke zone uložila više od 14 milijuna kuna, više od 26 milijuna osigurano je iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a sedam milijuna stiglo je iz Fonda za regionalni razvoj - kaže mr. Ora, napominjući kako je riječ o bespovratnim kreditima poduzetnicima - korisnicima zona.
Zone su izgradnjom autoceste oživile Zagoru, no značajan pomak napravljen je i na otocima, u bračkim zonama u Supetru, Nerežišćima i u Selcima, te radnoj zoni Vrbanj-Stari Grad.
- Županija će i ubuduće poticati gradnju poduzetničkih zona jer u tome vidi pravu prigodu za ravnomjeran razvoj, brži gospodarski rast i zapošljavanje u cijeloj Županiji - kaže Sinčić.


Piše: Ojdana Koharević
Izvor: Slobodna Dalmacija

developed by Nove vibracije