Novosti

Tjedan borbe protiv raka maternice


25.01.2009

Ponukani akcijama u  "TJEDNU BORBE PROTIV RAKA VRATA MATERNICE", obraćamo vam se u nadi da će ovaj letak makar i pojedinačno pokrenuti razmišljanje o povećanoj smrtnosti mladih žena od raka vrata maternice u zadnje vrijeme. Svjetska zdravstvena organizacija ukazala je na veliku opasnost koju predstavlja spomenuti rak. U zadnjih nekoliko godina na razini Europe broj žena oboljelih od ove opake bolesti je u porastu, te je apelirano da se svaka država pozabavi tim pitanjem. U Hrvatskoj je izrađen Nacionalni program i osnovana udruga ZDRAVKA koja je već ove godine polučila uspjeh i dobila nagradu „Biser mudrosti“ koju dodjeljuje Europski parlament za nacionalnu kampanju organiziranu za promicanje prevencije tog raka. Da pojasnimo, rak vrata maternice nastaje u djelu maternice koji spaja gornji dio maternice s rodnicom. Rak nastaje kada se stanice vrata maternice promjene i počnu nekontrolirano rasti. To je ozbiljna bolest koja može ugroziti život, a nastaje kad se žena zarazi određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV-a ). To je glavni uzročnik raka vrata maternice, a kako se prag ulaska u spolne odnose sve više spušta, česte su infekcije koje, ako ih imunološki sustav ne ukloni, mogu prerasti u rak. Smrtnost od te vrste raka je 50%.U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli 400 žena, a svaki treći dan umre jedna žena. Trenutačno s tom bolešću živi oko 1700 žena. Akciju za zaštitu od raka vrata maternice je u Hrvatskoj, pored bolnice „Sestara Milosrdnica“, pokrenula udruga „Zdravka“pod geslom „ŠTO BISTE UČINILI DA ZAŠTITITE SEBE ILI SVOJU KĆER OD RAKA VRATA MATERNICE I OSTALIH BOLESTI UZROJKOVANIH HPV-om?". Odgovor je uglavnom: SVE ŠTO MOŽEMO !
Možemo se kontrolirati Papa testom i cijepiti. Cijepljenje je posebno učinkovito kod mladih osoba koje još nisu stupile u spolne odnose. Cijepljenje uglavnom provode Zavodi za javno zdravstvo, što nije slučaj za našu Županiju. To za sada u Splitu provode dvije privatne poliklinike: Sunce i Cito. Neki su gradovi čak platili cijepljenja, dok se neki nisu pokrenuli niti u edukativnom programu. Jedno cijepljenje košta oko 1000,00 kn, a provodi se u tri navrata-nulto, pa zatim za dva mjeseca i nakon šest mjeseci. Cijena od 3000,00 kn za mnoge je prevelika u ovim vremenima kada se jedva preživljava, ali smatramo da je ono ulaganje u zdravlje, tj. u budućnost. Liječenja su mnogo skuplja i bez sigurnosti ishoda. Napominjemo, da smo dobili informaciju iz ordinacije ginekologa, kako je moguće
cijepljenje izvršiti kod njih i to po nabavnoj cijeni, bez naplate usluge. Besplatni info telefon za sve informacije o cijepljenju je 0800 1618.

STVARI KOJE BISTE TREBALI ZNATI O RAKU VRATA MATERNICE :

1. Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena
2. U Hrvatskoj svaki 2.dan umre jedna žena od tog raka
3. Humani papilomavirus ( HPV) je glavni uzročnik raka vrata maternice
4. HPV se prenosi spolnim kontaktom
5. Svaka druga seksualno aktivna osoba je zaražena s HPV-om
6. Smrtnost od raka vrata maternice je 50%
7. Rak vrata maternice može se otkriti na vrijeme
8. Rak vrata maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije
9. Rak vrata maternice može se spriječiti
10. Cijepljenjem se sprečava rak vrata maternice.


Naš je zadatak informirati sve zainteresirane čimbenike o aktualnom problemu, jer najmanje što možemo je da osvijestimo ugroženu skupinu o stanju. Sve ostalo je na njima samima. Ako bude razumijevanja i volje da se pomogne, može se poduzeti šira akcija u pronalaženju sredstava, u protivnom svaki će se roditelj koji može osigurati ta sredstva pobrinuti da to ostvari preko institucija koje su za to opunomoćene. Naša nam je mladež dragocjena, to je onaj potencijal na kojem će sutra počivati ovo društvo.

NADAMO SE RAZUMJEVANJU DOBRE NAMJERE, A ZA SVAKU POMOĆ STOJIMO NA RASPOLAGANJU !


ODBOR
GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA HVAR
Tekst: Maja Budrović, ravnateljica

 

developed by Nove vibracije