Novosti

Orco oluja nad Hvarom


24.01.2009

PRIVATIZACIJA APEL UDRUGA I GRAĐANA HVARA ZA PRAVEDNO RJEŠENJE
Hvarani su se 140 godina odricali, radili i ustupali besplatno zemljište za razvoj Sunčanog Hvara, a HFP je tu činjenicu potpuno ignorirao
PIŠE i snimio MIRKO CRNČEVIĆ / EPEHA

Sve najave kako će javno privatno partnerstvo “Sunčanom Hvaru” donijeti obnovu i prosperitet mrtvo su slovo na papiru. Ekonomski stručnjaci i ljudi dobre volje znali su i upozoravali da ne može uroditi pravim plodovima posao na temelju ugovora koji nije transparentan i koji zanemaruje nepravdu počinjenu nacionalizacijom hvarskih hotela prije nekoliko desetljeća.

Od toga vremena do danas nacionalizirana imovina nije vraćena izvornim vlasnicima, a država, odnosno HFP, tom imovinom trguje i sklapa ugovore na štetu izvornih vlasnika, bivših i sadašnjih radnika, kao i Grada Hvara, jer oni koji su trebali slušati ‘glas naroda’, od kojeg su i izabrani, očito niti slušaju niti se osvrću na činjenice, stoji u priopćenju za medije Grupe građana, Udruge izvornih vlasnika “Forani”, bivših i sadašnjih zaposlenika hotelske kuće, te Udruge “Eko sunčani otoci” iz Hvara.
Najbolji primjer takvog ponašanja bio je vidljiv onda kada se upozoravalo da nešto nije uredu s ugovorom koji je potpisan s ORCO grupom, no unatoč dobronamjernim upozorenjima odgovorni nisu reagirali ili su, pak, tvrdili suprotno. Sve skupa je još nejasnije kad se nisu osvrnuli ni na novinske napise s gotovo dramatičnim naslovima: ‘Kolaps ORCA’, ‘Stečaj na vratima Sunčanog Hvara’, ‘ORCO zadužio Sunčani Hvar 400 milijuna kuna’, ‘Zagrebački Inpro je na splitskom Trgovačkom sudu zatražio stečaj Sunčanog Hvara’, itd.

Logičan je slijed, smatraju Hvarani, da su potom podnesene kaznene prijave protiv Vlade, HFP-a, ORCO grupe i “Sunčanog Hvara”, dok je Vladi upućeno i otvoreno pismo u kojem se tražilo da hitno raskine sve protuzakonite, protuustavne i za državu, za Grad Hvar i za sve građane grada i otoka štetne ugovore, međutim, nije se poduzelo ništa, pa stoga iznose neke činjenice koje bi trebale biti temelj za konačno rješenje toga žalosnog slučaja.

Tvrtku “Sunčani Hvar” uglavnom su stvorili Hvarani svojim radom, sposobnošću i nemjerljivim odricanjem u posljednjih 140 godina. Tu činjenicu je HFP jednostavno zanemario, a druga okolnost o kojoj nitko ne vodi računa jest to da je grad svojedobno hotelskoj kući besplatno ustupao zemljišta za gradnju hotela i drugih objekata u dobroj vjeri da će oni služiti interesima građana. Treći problem je prijašnja nacionalizacija hotela i zemljišta, o čemu se rijetko govori i rado ga se zaobilazi, a ako se samo te tri činjenice uzmu u obzir, onda je sasvim jasno tko bi trebali biti većinski vlasnici najveće hvarske hotelske kuće, navodi se u priopćenju, s napomenom da nikakav zakon, još manje moral, ne može dopustiti da se prodaju znoj, trud i odricanja mnogih naraštaja koji su te velike vrijednosti stvarali za sebe, svoje potomke, lokalnu zajednicu i čitavo društvo, a sve dok se ne postupi u tom duhu, “Sunčani Hvar” će zasigurno vapiti za konačnim pravednim rješenjem.

Izvor: Slobodna Dalmacija

developed by Nove vibracije