Novosti

Turisti luduju za okusom faroske hore


24.01.2009

Pa iako su mnogi u godini koja je iza nas pokušavali osmisliti turističku ponudu unutar Faroske hore, glasovitog spomeničkog polja koje je stavljeno na Listu svjetske baštine UNESCO-a, predlažući čak i pojedina rješenja iz drugih dijelova svijeta, Starograjani su pokazali da znaju ići svojim putem, te gostima ponuditi baš ono što je jedinstveno i autohtono. Predstavnici Grada Starog Grada su u tom smislu s ovlaštenim osobama Ministarstva poljoprivrede nedavno potpisali ugovor o sufinanciraju projekta "Okusi Starogradskog polja", prema kojem su na račun Grada već uplaćena sredstva u iznosu od 150.000 kuna, a čemu će se s razine jedinice lokalne samouprave pridodati još 37.500 kuna.
- Grad se ustvari kandidirao za sufinanciranje tematskih putova uz pomoć tvrtke 'Micro projekti' iz Splita. Uz grafički dio priložen je popis svih onih koji se mogu uključiti u tu ponudu - obiteljskih gospodarstava, osoba koje pružaju usluge smještaja, ugostiteljskih objekata, poljoprivrednih zadruga, vinarija, Pčelarskog društva "Levanda", Udruge maslinara, pa i Aerokluba "Faros" koji organizira panoramske letove. S druge strane već uskoro kreću građevinski i obrtnički radovi prema projektu koji je izradio "Urbing" iz Hvara kako bi turisti što jednostavnije otkrili sve ono za čim najviše žude, a to su zasigurno nenadmašni okusi Starogradskog polja - izvorna jela i domaća vina, ekstra djevičanska maslinova ulja, kvalitetni hvarski med i drugi proizvodi - kazao je gradonačelnik Visko Haladić.
Prema tome, Stari Grad praktično već kreće s pripremama za turističku sezonu 2009, a temeljem projektne dokumentacije nabavit će se i na brojnim komunikacijama postaviti čak 100-tinjak što manjih, što većih obavijesnih tabela i putokaza. Tome treba pridodati reklamne kataloge i brošure, što je svakako u funkciji usmjeravanja gostiju prema određenim sadržajima, arheološkim lokalitetima, i drugim znamenitostima. A da bi se turisti unutar Faroske hore osjećali što bolje za njih će se izgraditi odmorišta, držači za bicikle i drugi manji objekti od kamena i drva kako bi sve to bilo u skladu s neponovljivim hvarskim ambijentom i prirodom.

Piše: Mirko Crnčević, Izvor: www.farosweb.hr/news/index.htm

developed by Nove vibracije