Novosti

Drugi hrvatski dan mimoza


23.01.2009

Hrvatski dan mimoza, 24. siječnja, posvećen je edukaciji i ranom otkrivanju raka vrata maternice - drugog najčešćeg raka u žena. Od te zloćudne bolesti godišnje u Hrvatskoj oboli oko 400, a umre 150 žena. Trenutačno s tom bolešću u nas živi 1700 žena.

Dan mimoza obilježava se na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje je postavljen šator udruge Zdravka na kojemu se dijele edukativni materijali, a prigodnom prodajom mimoza prikupljaju se humanitarni prilozi. Građani na štandu udruge mogu potpisati peticiju Stop raku vrata maternice kojom se Vladu i Europsku komisiju poziva na prevenciju te bolesti.

Udruga Zdravka ima nove internetske stranice (www.svestomogu.com) i 24-satni besplatni telefon 0800 1618 na kojemu liječnici pružaju sve informacije o mogućnosti zaštite i sprječavanja HPV infekcije.

Kampanja Prekrižimo rak vrata maternice nagrađena je priznanjem Europskog parlamenta Biser mudrosti jer je s ukupno 38.329 potpisa pretekla sve 44 europske države koje su u istom tjednu prošle godine organizirale potpisivanje peticije za uvođenje organiziranih specijalističkih ginekoloških pregleda. Očekuje se da bi se za dvije godine cjepivo protiv HPV-a moglo naći na obveznoj listi cijepljenja.

U povodu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice koji se obilježava od 19. do 25. siječnja Grad Zagreb financirat će sa 4 milijuna kuna cijepljenje svih 3500 zagrebačkih djevojčica sedmih razreda osnovnih škola protiv virusa HPV-a. Cijepljenje zagrebačkih 14-godišnjakinja, čiju dob za to stručnjaci smatraju optimalnom, počet će u ožujku. Tada će djevojčice moći dobiti prvu od tri potrebne doze cjepiva, koje ukupno stoje 2700 kuna.

Izvor: www.hrt.hr

developed by Nove vibracije