Novosti

Fima i dalje zainteresirana za Hercegovačku banku


15.01.2009

Na javni poziv za kupnju, dokapitalizaciju ili pripajanje Hercegovačke banke Mostar drugoj banci, koji je prije mjesec dana potencijalnim ulagačima uputio privremeni upravitelj ove financijske institucije Nikola Fabijanić, do sada su se javile sarajevska Fima banka i banjalučka Balkan Investment Bank. Fabijanić, međutim, za Nezavisne novine pojašnjava kako se i tijekom ovoga tjedna mogu očekivati dodatne ponude drugih potencijalnih ulagača.

 

"Rok za odazivanje na javni poziv je istekao 10. siječnja, no još tijekom ovoga tjedna mogu pristići ponude, jer moramo pričekati da nam pošta dostavi eventualnu novu ponudu. Radi se o preliminarnim ponudama i ne govori se ni o kakvim novčanim ciframa", kaže Fabijanić.

 


Privremeni upravitelj Hercegovačke banke pojašnjava kako će se u prvome redu utvrđivati bonitet pristiglih ponuđača. "Našom zemljom kruže brojni investitori koji obećavaju stotine milijuna maraka, a to se kasnije pokaže vrlo daleko od istine. Stoga moramo detaljno provjeriti svakoga ponuđača", rekao je Fabijanić.

 

Još prije dvije godine Fima banka se prijavila na prvi natječaj za preuzimanje Hercegovačke banke kao jedini ponuđač. Tadašnja privremena upraviteljica Hercegovačke banke Tobi Robinson odbila je ponudu, iako ju je prihvatila Vlada Federacije BiH, nakon čega je Robinsonova smijenjena, a međunarodna zajednica upravu nad bankom prepustila je Federalnoj agenciji za bankarstvo. 

 

Ovog puta imaju konkurenta u Balkan Investment Bank, jednoj od prvih inozemnih banaka koje su stigle u Republiku Srpsku. Nakon što polože depozite od po 10.000 maraka (5.000 eura), ove dvije banke dobit će na uvid poslovne knjige Hercegovačke banke, a za dostavljanje eventualnih ponuda imat će rok od 15 dana nakon izvršene analize poslovanja.

 

Ljiljana Weissbarth, zamjenica predsjednika Uprave Fima grupe, vlasnik Starogradske tvrtke Helios Faros d.d,  potvrdila je za www.banka.hr da je Fima zainteresirana za kupnju Hercegovačke banke, no naglasila je da je u  ovaj fazi riječ je samo o iskazivanju interesa, svojevrsnom prednatječaju, a nakon provedenog due diligence postupka predstoji odluka hoće li Fima nastaviti sudjelovanje.

 

U odnosu na prethodni natječaj okolnosti su se promijenile u smislu da Fima grupa sada ima banku u BiH, što prilikom prethodnog natječaja nije bio slučaj, tako da će ovoga puta u eventualna transakcija ići preko Fima banke, a ne preko investicijske tvrtke www.banka. Ljiljana Weissbarth kaže kako Fima na svim tržištima na kojima je prisutna sa svojim banakama temelji razvoj na organskom rastu, ali i pozorno prati mogućnosti za moguće akvizicije, u skladu s propisima i mogućnostima. Iz toga proizlazi i interes za moguću akviziciju Hercegovačke banke.

 

Hercegovačka banka, koja je pod privremenom upravom od 2001. godine, raspolaže sa 14 poslovnica u Federaciji BiH. Uz ostalo, u njenom su vlasničkom portfelju Hercegovina osiguranje, naftni terminal u Dretelju kod Čapljine, Auto-centar Široki Brijeg, te Društvo za upravljanje investicijskim fondovima Herbos invest i investicijski fond Herbos.

izvor: www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Vijesti/Hrvatska/tabid/102/View/Details/ItemID/47019/De

developed by Nove vibracije