Novosti

15. siječnja - Dan vjerskih sloboda


14.01.2009

Glavne svjetske religije su: judaizam, kršćanstvo, islam, budizam i hinduizam. Za većinu osoba religija je organizirani sustav vjerovanja i bogoslužja koje stavljaju Boga u središte.

Za neke druge pak religija označava vjerovanje u veći broj bogova a postoje i osobe koje ne posjeduju neku tradicionalnu vjeru ili religiju već prakticiraju neku vrst vjerovanja na svoj osobni način, nevezano od organiziranih religija. Ipak većina zemaljskog stanovništva vjeruje da je nekakva vrhunaravna sila utjecala na stvaranje svijeta i da ima bar donekle utjecaj i na život pojedinaca. Svjetski dan vjerskih sloboda obilježava se  kako bi se podsjetilo na milijune ljudi koji su povijesti stradali zbog svojih vjerskih uvjerenja. Utjecaj vjere na bolesti...
Vjera pomaže u prevenciji alkoholizma, bolesti ovisnosti, suicidalnog ponašanja, anksioznih i depresivnih poremećaja i drugih bolesti. Vjera može odigrati važnu ulogu i u održavanju pa i povratku izgubljenog zdravlja, na što Vas podsjećamo na Dan vjerskih sloboda. Vjera je odlična prevencija bolesti budući da ona od čovjeka traži da živi razborito, da čuva svoje zdravlje. Poznato je da mnoge bolesti dolaze upravo zbog nerazboritog načina življenja. Vjera je najbolja brana mnogim zaraznim bolestima koje se prenose nerazboritim načinom seksualnog (izvanbračnog) života, budući da ona opominje čovjeka da je on odgovoran za svoj i tuđi život pred Bogom i ljudima. Vjera traži od osobe da živi zdravi način života.

Bolest ne dolazi od Boga i nije kazna Božja za grijehe. Živeći nerazborito, čovjek sam sebe kažnjava navlačeći na se razne bolesti. Bolest nastaje kada se udaljimo od Božjih zakona i ona onda služi kao opomena i poticaj da nešto moramo mijenjati u svojemu odnosu prema sebi, drugima, životu općenito. "Bolest je zov istine" - rekao je jedan mudrac.Hauxley je jednom rekao da je trećina, manje ili više, sve patnje koju osoba mora podnijeti - neizbježna. Ostale dvije trećine sve patnje naš su vlastiti proizvod. Bolest je prilika da se Bog proslavi u nama ako vjerujemo, piše plivazdravlje.hr. liječenju bolesti vjera nam pomaže tako što nas uvjeri da u svojoj patnji nismo osamljeni, nego da ima netko tko zna kako mi patimo. Papa Ivan XXIII. znao je govoriti:'Bog zna da sam sada ovdje i kako mi je, i to mi je dovoljno'.U svakoj bolesti čovjek bi trebao nešto naučiti. S tim u svezi prof. Tomislav Ivančić kaže:

'U bolesti se čovjek mora svakako zapitati što će raditi kada ozdravi. Hoćeš li biti bolji, drukčiji, živjeti kvalitetnije? Ako budeš bio isti kao do sada zašto bi onda trebao ozdraviti? Pa da i ozdraviš, brzo ćeš opet uletjeti u bolest ako ne promijeniš stav i način života'.

Upravo nas vjera potiče da se tako postavimo prema životu i bolesti.

izvor: www.xy385.com

developed by Nove vibracije