Novosti

Stari Grad: nova zvona crkve svetog Stjepana


12.01.2009

Djelatnici specijalizirane tvrtke “Grivi” iz Kaštel Kambelovca postavili su četiri zvona u zvoniku stolne crkve sv. Stjepana u Starom Gradu. Zvona, od kojih su tri u ‘tonalitetu’, a jedno nije, postavljena su na novu željeznu konstrukciju u obliku slova A, po dva na svaku stranu, jedno ispod drugog. Tri zvona su priključena na električni mehanizam za automatsko zvonjenje, dok četvrto za sada nije niti će se koristiti. Investitor obnove zvonika je Župni ured sv. Stjepana, a sredstva se za tu namjenu prikupljaju iz različitih izvora.
Realizacija projekta je počela radovima na završnoj piramidi zvonika, uključujući njegov vrh s metalnim križem i vjetrokazom. Naravno, u tom smislu bila je neophodna i sanacija nosive konstrukcije zvona, jer je ona tijekom prijašnjeg korištenja napravila velika oštećenja, što zbog težine, što zbog vibracija koje se stvaraju pri zvonjavi.
Zvonik je, prema kazivanju prof. Alde Čavića, ravnatelja Muzeja Staroga Grada, djelo graditelja Ivana Krstitelja Škarpe iz 1753., koji je sličnu građevinu podigao i u Perastu u Crnoj Gori. Temelji i prizemlje zvonika građeni su od monolita s bedema drevnog Farosa (384. pr. Kr.), a njegovu drugu ložu krasi reljef rimske lađe iz 1./2. st. po Kristu (NAVIS ONERARIA), koji su graditelji najvjerojatnije pronašli u području nekadašnjeg antičkoga grada.

izvor: Slobodna Dalmacija

piše/foto: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije