Novosti

Dekadentna Jelsa: u kriznoj godini na zabavu potrošeno milijun kuna


10.01.2009

U povodu održavanja XXVI. sjednice Općinskog vijeća Jelsa na kojoj je prihvaćen proračun Općine za prošlu i donesen prijedlog proračuna za 2009. godinu, održana je konferencija za tisak na kojoj su prisustvovali Arsen Bauk, saborski zastupnik X. Izborne jedinice, i Braco Caratan, predsjednik OO SDP-a, koji je između ostalog istaknuo da Jelsa ima vlast koja 'zna' trošiti sredstva poreznih obveznika, a da načelnik Ivo Milatić ionako tvrdi kako su oni 'postavljeni da brane interese koalicije koja ih je izabrala' (HDZ-HNS-HSLS).

- Iako proračun za 2008. iznosi 21 milijun kuna, potrebno je istaknuti da je gotovo 80 posto tih sredstava potrošeno na rashode poslovanja, zaposlene i materijalne troškove. To samo po sebi govori da za investicije na području Općine ostaje vrlo malo novaca, osobito za ulaganja u kapitalne objekte. Zadnja veća investicija bila je uređenje dijela Općinskoga doma prije više od godinu dana, dok radovi na sustavu odvodnje što je najvažniji razvojni projekt Općine (turizma) nisu nastavljeni, a kako stvari stoje i ne zna se kad će – rekao je Caratan.

Vodeći čovjek jelšanskih SDP-ovaca iznio je i to da je 'moderna koalicija' na taj način opovrgla prijašnje izjave vladajućih kako oni poznaju put iznalaženja sredstava za realizaciju projekata na području Općine, te dodao da se novac poreznih obveznika ne bi smio olako rasipati.
U tom smislu je naveo primjer da su izdaci za glazbene nastupe u 2008. povećani za čak 281 posto, odnosno da se umjesto planiranih 200.000 potrošilo 561.000 kuna, a sa sredstvima koje je za istu namjenu izdvojila Turistička zajednica gotovo milijun kuna.

- Situacija u poduzeću Jelsa d. d. za hotelijerstvo također je zabrinjavajuća, jer su u tom kao i mnogim drugim slučajevima zakazale državne institucije. HFP nije provjeravao poštuju li se ugovori o kupnji (privatizaciji) tih objekata ili ne. Građani Jelse su početkom prošle godine peticijom od Fonda i nadležnih institucija (Državnog odvjetništva) zatražili da se pozabave tom hotelskom kućom. Inicijativu je prihvatilo i Općinsko vijeće, ali konkretnih odgovora, nažalost, još nema - zaključio je Bauk.

Piše: Mirko Crnčević

Izvor: Slobodna Dalmacija

developed by Nove vibracije