Novosti

Hvarani optužuju ORCO za novogodišnji fijasko!


08.01.2009

Obraćamo vam se zbog afere Sunčani Hvar - Orco i tražimo da hitno raskinete sve protuzakonite, protuustavne i za državu, za grad Hvar i za sve građane grada i otoka Hvara štetne ugovore koje ste sklopili vi i vaša vlada te HFP s Orco grupom zbog mnogih nezakonitih radnji. Orco nije ispunio najvažnije točke iz ugovora, a dodatno je svojim nesavjesnim, megalomanskim i neprofesionalnim poslovanjem doveo tvrtku u katastrofalno stanje, tako da su je u posljednje četiri godine besramno zadužili za čak 400 milijuna kuna, više nego što je njezina sadašnja tržišna vrijednost, stoji u otvorenom pismu koje je sinoć na adresu premijera Ive Sanadera uputila skupina građana, Udruga izvornih vlasnika Forani, bivši i sadašnji zaposlenici Sunčanog Hvara te Udruga Eko Sunčani otoci iz Hvara, ali isto tako i na 24 druge adrese u Hrvatskoj.
Orco je, kako se dalje navodi, zadužio i nekretnine Sunčanog Hvara uzimajući kod banaka velike kredite u zasad nepoznatim milijunskim iznosima, što je sve skupa neprocjenjivo oštetilo hvarsku hotelsku kuću, a time i cjelokupan turizam na otoku, državni proračun za najmanje 570 milijuna kuna, Grad Hvar, izvorne vlasnike nekretnina, zaposlenike, kao i sve građane grada i otoka Hvara. Stoga se od premijera Sanadera traži da se sve vrati na početno stanje, odnosno na status prije sklapanja ugovora o tobožnjem JPP s Orcom.
Poslovodstvu Sunčanog Hvara se spočitava da je u srpnju 2008. imalo tek 50-postotnu popunjenost kapaciteta, a da je u posljednje dvije godine u hotelima ostvareno 257.000 noćenja manje nego prije. Za doček Nove godine cijela Istra i Dubrovnik su bili puni gostiju dok je Hvar zjapio prazan. Adresati također spominju da su u studenom prošle godine Državnom odvjetništvu podnijeli kaznene prijave protiv Vlade, HFP-a i Orco grupe zbog protuzakonitih radnji, nepoštivanja ljudskih prava te privatne, gradske i crkvene imovine, isto tako utemeljene sumnje u mito, korupciju i pranje novca, što je obrazloženo u čak 16 točaka.

Hvarani na Facebooku formirali grupu

Također izražavaju sumnju da Orco planira rasprodaju hotela i druge imovine, pri čemu se pozivaju na nekoliko medijskih izvora. Mi tražimo da se Orco grupi zabrani bilo kakva prodaja hvarske imovine, a da Vlada nakon vraćanja stvari na početno stanje Gradu Hvaru dodijeli 25 posto + 1 dionicu te da se s daljnjih 24 posto dionica obeštete izvorni vlasnici nekretnina, Crkva i bivši djelatnici. Ostatak bi, pak, trebalo podijeliti građanima Hvara koji su sudjelovali u gradnji gradske infrastrukture, pišu Hvarani koji su se modernizirali i na Facebooku formirali grupu "SUNČANI HVAR AFERA ORCO", dok predsjedniku Vlade s ogorčenjem predbacuju dodatno zaduživanje Lijepe naše za dodatnih 16 milijardi eura u samo pet godina, megalomanske projekte, izražavajući strah da ukupno zaduženje Hrvatske nećemo moći vratiti "ni mi, ni naša djeca, niti djeca naše djece, kako se to nekoć govorilo.

piše: Mirko Crnčević
 

developed by Nove vibracije