Novosti

Za dom zdravlja hvarani će izdvajati 550 000,00 kn godišnje!


05.01.2009

Hvarani napokon mogu odahnuti jer je postignut visok stupanj suradnje između jedinica lokalne samouprave na škoju i Splitsko-dalmatinske županije s jedinstvenim stavom da se zdravstvo otoka Hvara mora unaprijediti, a njihov Dom zdravlja osamostaliti sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Stoga su čelnici hvarskih JLS proteklih dana potpisali Ugovor o sufinanciranju otočnog DZ-a, tako da će Grad Hvar godišnje za tu namjenu izdvajati 400.000 kuna, Grad Stari Grad i Općina Jelsa po 70.000 kuna, a Općina Sućuraj 10.000 kuna.
- Ono što su JLS u više navrata tražile sada se konačno realizira, naravno da smo u tom smislu prethodno trebali potpisati ugovor o sufinanciranju budućeg DZ-a. Akt je, prema onome što znamo, sada dostavljen nadležnom tijelu SDŽ kako bi se sagledale realne potrebe našeg zdravstva i definiralo iznos kojim će Županija taj projekt u budućnosti podupirati. Naravno, svemu tome pridodat će se i jedan euro po noćenju ostvarenom u hvarskim hotelima, a konačnu riječ imat će Županijska skupština, mada je sasvim izvjesno da je osnivanje DZ-a otoka Hvara zapravo pitanje trenutka - kazao je Ivo Milatić, načelnik Općine Jelsa.
Otoci su specifične životne sredine i baš zato trebaju svoje DZ-a. Takav vid organizacije će, vjeruje se, polučiti bolje funkcioniranje zdravstvene zaštite i unaprijediti zdravstveni standard s istim brojem zaposlenika (26). Općina Jelsa je u tolikoj mjeri kooperativna da je ustupila zemljište i vodila radove do izgradnje nove ambulante, za što još uvijek plaća neplaćene račune u iznosu od 700.000 kuna, a DZ SDŽ posljednju godinu dana nažalost nije bio u stanju uložiti svega 100-tinjak tisuća kuna kako bi se dobilo uporabnu dozvolu za taj objekt.
Unatoč tome u novoizgrađenoj ambulanti već duže vrijeme rade liječnici obiteljske medicine, gdje su se nedavno uselila i dva stomatološka tima. Na svu sreću župan Ante Sanader je najavio da će Županija osigurati 100.000 kuna za otklanjanje nedostataka i dobivanja uporabne dozvole kako bi se u taj objekt preselila HMP iz Starog Grada, a prema svemu sudeći i Ispostava ZJZ SDŽ. Stanovnicima središnjeg dijela otoka Hvara će se na taj način osigurati primjerene medicinske usluge na jednome mjestu, ali i besplatan prijevoz od autobusne postaje do ambulante što će također osigurati Općina Jelsa.

izvor: Slobodna Dalmacija

piše: Mirko Crnčević

 

developed by Nove vibracije