Novosti

Mađari grade aquapark, a otpuštaju radnike!


04.01.2009

Pedesetak od ukupno osamdeset radnika 'Jelse' d.d. je na sastanku s Lovrom Raffanelijem, povjerenikom 4. regije STUH-a, i Lovorkom Stipišićem, članom uprave spomenute hotelske kuće, izrazilo veliko negodovanje zbog namjere otpuštanja 30-tak radnika. Ogorčenje je bilo utoliko veće kad se zna da se to događa u uvjetima kada su i ostalim hotelskim kućama tvrtke 'Aquamarine' iz Tribunja, iza koje stoji mađarski kapital, u Hrvatskoj uglavnom blokirani žiro-računi, a ona istodobno u Dugopolju na 120.000 metara četvornih upravo treba započeti izgradnju suvremenog i vrlo skupog aquaparka i akvarija.
Predstavnik poslodavca je obrazložio da su Hrvatske vode, TZ i Općina Jelsa blokirale njihov žiro-račun za više od milijun kuna, a određena potraživanja imaju dobavljači, pa i izvođači radova. Uprava se zbog toga, sve lošijih najava predstojeće turističke sezone, ali i visokog učešća troška rada u ukupnom rashodu (41 posto) opredijelila na otpuštanje radnika. Njih 7 je ispunilo uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu, 17 ih je na radu provelo više od 32 godine, pa bi nakon otkaza ugovora o radu dobili otpremnine i ostvarili pravo na novčanu naknadu kod HZZ-a do odlaska u mirovinu. Za preostale je ponuđena varijanta 'stalnog sezonca', s čime u našoj zemlji nešto više iskustava ima tek Istra.
Raffaneli je zajedno s Matkom Sarjanovićem, kolegom iz 'Jelse' d.d, konstatirao da poslodavac nakon privatizacije (2003.) u narednom petogodišnjem razdoblju nije ispunio ugovornu obvezu zapošljavanja 50 novih radnika, nego je brojku od 132 radnika sveo na svega 80. Kolektivnim ugovorom od 2. lipnja 2006. definirano je da se u hotelskoj kući naredne 3 godine neće raditi Program zbrinjavanja tehnološkog viška, pa je planirano otpuštanje radnika protupravno. Sindikalci su sve tri varijante otpuštanja radnika ocijenili kao štetne, ali su ostavili na volju svakom od njih da se opredijeli želi li otići u prijevremenu mirovinu ili ostvarivanje prava na taj status čekati na HZZ-u poslije 32 godine provedene na radu.
Za stalnog sezonca je pak rečeno da je to najnepovoljnija ponuda i svojevrsna klopka za radnike. S onima koji tu varijantu prihvate bili bi raskinuti ugovori o zasnivanju radnog odnosa na neodređeno vrijeme, pravo na otpremninu bi ostvarili tek raskidanjem ugovora o radu, a bili bi zaposleni samo nekoliko mjeseci godišnje. Poslodavac bi u preostalom razdoblju za njih uplaćivao jedino doprinose, pa je Sindikat predložio da se takva mogućnost obvezno povuče, a početkom 2009. upriliči sastanak na kojem će Uprava predočiti bilancu poslovanja i zajedno sa sindikatom potražiti neko bolje rješenje.

- 'Jelsa' d.d. ne izvršava zakonom propisane obveze i zato joj je blokiran žiro-račun. Naravno da nećemo biti zadovoljni ako se jedna hotelska kuća koja je bila nositelj razvoja u Općini Jelsa pretvori u tvrtku za prodaju nekretnina. Mi bi smo željeli da se ona na kvalitetniji način bavi turizmom, jer se tako valoriziraju i naši napori na poboljšanju komunalne i ostale infrastrukture. Zabrinuti smo za radnike kojima se spremaju otkazi i spremni smo im pomoći sve što je u našoj moći - komentar je općinskog načelnika Iva Milatića.
 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Piše: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije