Novosti

Ribar Karmelino spretniji od sabljarke


01.01.2009

Ribar Karmelino Barbarić iz Zastražišća na Hvaru koji se već proslavio loveći kapitalce, pagare, ugore, hobotnice, grdobine, pa i kostoroga dugo će pamtiti svoj susret s velikom sabljarkom (iglunom) u uvali Ključna na sjevernoj strani škoja.

Kao i obično u poslijepodnevnim satima spustio se do obale namjeravajući baciti mreže u more, a nakon privida da je ugledao morskog psa utvrdio je kako uvalom ipak pliva sabljarka koju se uistinu rijetko viđa u vodama srednjedalmatinskih otoka.

Uzeo je dva para ostiju i harpun, uskočio u brod s mrežama, te je pokušao uloviti, ali riba je bila hitrija, tako da je morao otići bez nesvakidašnjeg ulova.

No, Karmelino je bio ustrajan, vratio se natrag relativno brzo i opet je uočio, nije bilo druge nego zagraditi je bukvarom. Sabljarka je snažno udarila u mrežu, okrenula se i bježala, ali je ribar pogodio ostima i doveo u tjesnac, a onda su još radili harpun, nož i ljudska snaga.

Bilo je i neizvjesnosti i straha, međutim, riba je konačno ubačena u brod, pa se moglo do Zastražišća i Jelse poć kako bi svi vidjeli koliko je Karmelino s(p)retniji od sabljarke i da se fotografiraju s njom. Vaga je pokazala da je ulov dugačak 1.88 metara težak ni manje, ni više nego 19.70 kg, a kako je meso igluna vrlo ukusno i traženo Zastražišćanin nije bio škrt gotovo sve je podijelio prijateljima.

izvor: Slobodna Dalmacija

piše/foto: Mirko Crnčević

developed by Nove vibracije