Novosti

Dan planeta Zemlje - 22. travnja


22.04.2008

Dan planeta Zemlje, 22. travnja, obilježit će se danas u cijelom svijetu trideset i osmi put, a ove godine pod motom ‘Sačuvajmo klimu!’ (A Call for Climate). Taj je dan prvi put obilježen 22. travnja 1970. na sveučilištima i u studentskim domovima diljem Amerike. Obilježavanje Dana planeta Zemlje ponovno je postalo aktualno dvadeset godina kasnije - 1990. godine, kada je u manifestacijama Dana planeta Zemlje sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta. Ta je globalna pojava dobila službeni oblik 1992. na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru.
Premalo recikliramo EU prosječno reciklira čak 27 posto otpada, a Hrvatska tek 10 posto. I dok EU postavlja cilj od 50 posto recikliranja otpada za sve članice do 2020., u Zelenoj akciji se pitaju kako će Hrvatska to dostići kad je postavila neambiciozni cilj od 23 posto do 2015. Tri milijuna kuna. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Ministarstvo zaštite okoliša ističe da taj dan tradicionalno obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na važnost očuvanja okoliša, a ono im se pridružuje pozivom svim građanima da prihvate okolišu prijateljske načina ponašanja. Ove će se godine iz državnog proračuna za ekološke projekte izdvojiti tri milijuna kuna. Nevladina udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija obilježava Dan planeta Zemlje prioritetnom okolišnom temom - gospodarenje otpadom, koja je, kako ističu, prema udrugama i izvješćima Europske komisije još uvijek glavni problem zaštite okoliša u Hrvatskoj. Naglašavaju kako je loše gospodarenje otpadom vrlo opasno za zdravlje ljudi, zagađuje prirodu, dodatno troši novac poreznih obveznika te pridonosi promjeni klime.
Stoga Zelena akcija smatra da ‘Hrvatska mora hitno uložiti dodatne napore u području gospodarenja otpadom kako bi spriječila buduće ekološke akcidente i na vrijeme dostigla standarde EU koji su još uvijek visoko iznad onih u Hrvatskoj’. Građani su spremni. Ističu i da su građani spremni na sortiranje i recikliranje otpada, no država i lokalne vlasti moraju stvoriti uvjete koji bi im to olakšali. Primjenom Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, navode iz Zelene akcije, uštedjelo se 132.600 tona emisija stakleničkih plinova, te su za 12 posto smanjene godišnje emisije stakleničkih plinova koje u Hrvatskoj emitira sektor gospodarenja otpadom. (HINA)
Deset zapovijedi prijatelja prirode 1. Najprije očisti pred svojim pragom.
2. Ono što si očistio danas, čuvaj i sutra.
3. Štiti prirodu, ne uništavaj je.
4. Ne zagađuj zrak jer čisti zrak je dug život.
5. U svoje srce i srce bližnjih usadi ljubav prema prirodi.
6. Ne kradi od budućnosti.
7. Nastoj da ono što imaš, traje što duže.
8. Misli danas za bolje sutra.
9. Kontrolirano odlaži otpad i ne stvaraj divlja odlagališta.
10. Sjeti se da nisi vlasnik Zemlje, nego njezin zaštitnik i čuvar.

Izvor Jutarnji list


developed by Nove vibracije