Novosti

Hvarske grančice za kustošijske krevetiće


31.03.2008

Caritas Zagrebačke nadbiskupije ove godine po prvi put organizirao je korizmenu akciju »Maslinova grančica” u kojoj je prikupljeno 17.022 kune za potrebe Centra za rehabilitaciju Kustošija. Novac dobiven prodajom maslinovih grančica iz triju župa na otoku Hvaru na Cvjetnicu ove godine u trima zagrebačkim župama utrošit će se za nabavu deset specijalnih krevetića za osobe s invaliditetom čija se cijena kreće se od 100 - 150 eura po komadu. Ostatak novca utrošit će se za druge potrebe Centra Kustošija među kojima su nabava i montaža hidrauličke rampe za kombi koji prevozi korisnike Centra i proširenje objekta u dvorišnom prostoru.

»Veseli nas da će nas u ovom Korizmenom vremenu u kojem se svi nastojimo što više približiti dragom Bogu povezati jedno dobro djelo prema onima koji su najnemoćniji među nama. Našim korisnicima u Centru Kustošija gotovo svakodnevno služimo rasterećujući na taj način njihove roditelje i omogućujući im rad i privrijeđivanje za život njihovih obitelji. Dirljivo će biti vidjeti kako će u konačnici Vaše suosjećanje s našim invalidima povezati vezom djelatne ljubavi Sjever i Jug naše drage Domovine u kojoj je sve potrebnija ljudska i kršćanska solidarnost”, napisala je s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa, u popratnom pismu sudionicima ove akcije.

U akciju »Maslinova grančica” prvi su se uključili članovi Udruge mladih »Tartajun” iz Župe Sv. Mihovila arkanđela u Dolu na Hvaru. Koordinator akcije u toj župi bio je prof. Ivica Moškatelo, član Izvršnog odbora udruge, koji je našao i sponzora za prijevoz grančica. U akciji prikupljanja, rezanja, brojanja i pakiranja grančica mlade Doljane podržao je njihov župnik don Mario Zelanović, upravitelj, koji je akciju najavio na nedjeljnim misama. U akciju su se uključili i članovi »Bratovštine Svetog križa” iz Hvara na poticaj njihovog župnika don Milija Plenkovića, upravitelja Župe Sv. Stjepana I., pape i mč. Doljani i Hvarani zajedno su prikupili oko 4.600 grančica čiji je prijevoz do Zagreba, na zauzimanje starigradskog gradonačelnika Viska Haladića, platio Grad Stari Grad. U akciju se uključila i Župa Uznesenja Bl. Djevice Marje u Jelsi čiji su župljani, na poticaj župnika don Stanka Jerčića, poslali oko 5.000 maslinovih grančica. Jelšanske grančice besplatno je prevezao do Zagreba prijevoznik Željko Anzulović.

U početku akcije Caritas je planirao prodaju samo u Župi sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji, ali kako se povećavao broj župa koje su se uključile u slanje grančica prodaja je organizirana u još dvije zagrebačke župe - u Župi Sv. Petra u Vlaškoj ulici i Župi Gospe Lurdske u Vrbanićevoj ulici. U Župi Sv. Petra grančice su prodavane i u subotu pred Cvjetnicu. U pripremi prodajnih mjesta sudjelovala je i OŠ 'Janka Draškovića' u Vrapču posudbom tri panoa na čemu Caritas posebno zahvaljuje gosp. Žarku Kozini, ravnatelju škole.

»Želeći vam sretan i blagoslovljen Uskrs, koristim priliku da u ime korisnika dnevnog boravka Centra za rehabilitaciju Kustošija od srca zahvalim svima koji su vrijednim rukama ubrali i darežljivim srcem poklonili grančice iz svojih maslinika za ovako plemenitu nakanu, te svima koji su se uključili u akciju doprinoseći njezinom uspjehu bilo animiranjem vjernika, volonterskim radom ili nekim drugim vidom donacije”, zahvalila je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije svim sudionicima ove korizmene akcije.

Kada krevetići budu kupljeni i dopremljeni u Kustošiju, Caritas će pozvati predstavnike sudionika akcije »Maslinova grančica” na prigodni domjenak na kojemu će primiti zahvalnice i primjerak dokumentarnog filma o Centru za rehabilitaciju Kustošija kojega je povodom ove akcije pripremio Odjel marketinga CZN-a.


Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije:

Stjepan Moškatelo

developed by Nove vibracije