Novosti

Emaus svećenika i posveta ulja u Dolu


28.03.2008

Zbog nedovoljne prometne povezanosti otoka Hvarsko-bračko-viške biskupije biskup Slobodan Štambuk je uobičajio posvetu ulja na Uskrsnu srijedu, svake slijedeće godine na drugom otoku i u drugom mjestu.Ove godine posveta je bila 26. ožujka u župi Dol na otoku Hvaru gdje se skupilo tridesetak svećenika i bogoslova Hvarske biskupije i jedan sjemeništarac. Medju njima su bili generalni vikar don Stanko Jerčić, hvarski dekan don Emil Pavišić, brački don Ljubomir Galov i viški don Paulin Bjažević. Sve ih je srdačno ugostio dolski župnik i župnik župe Svirče don Marijo Zelanović.

Prije podne, zajedno s biskupom Slobodanom Štambukom, u hvarskoj katedrali obnovili su svoje svećeničko zajedništvo molitvom Srednjeg časa Časoslova. Potom su pošli u pohode hvarskim benediktinkama. S njima su, uz ostalo, zapjevali pjesmu: « Ra-dujte se kršćani. » Razgledavši sestarski muzej i pomolivši se u njihovoj samostanskoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja i Antuna Opata krenuli su k hvarskim franjevcima. U njihovoj crkvi Gospe od milosti zapjevali su uskrsnu himnu « Kraljice neba, raduj se « i saslušali riječi fra Bernardina Škunce o starim i neprocjenjivim umjetninama u toj crkvi i samostanu i saznali da će hvarski franjevci 2011. slaviti 550. obljetnicu svoga samostana. S njima su objedovali i razgledali iznimno vrijedan muzej.

U večernjim satima u župnoj crkvi Sv. Mihovila u Dolu uz brojne župljane svećenici su suslavili u Misi posvete ulja koju je predvodio biskup Štambuk. U propovijedi je govorio o svećeniku i plodovima zemlje, o ulju kao plodu zemlje i plodu rada ruku čovječjih. Ono će većeras biti posvećeno za ljude, prostore i predmete. Plodovi zemlje su svećenikovi « dragi suradnici i suputnici «, rekao je biskup i istaknuo potrebu rada na zemlji i oko zemlje, potrebu obradjivanja zemlje, zemlje hraniteljice, zemlje koja se prodaje samo kad su glad i život u pitanju. Ističući da rad posvećuje dane i čini nas korisnima i, uz sav znoj i sve suze radosnice, ulijeva nam sigurnost, biskup je poručio mladima: « Htio bih vas ohrabriti da se ne sramite rada i obradjivanja zemlje, jer zemlja proizvodi hranu i mi s njom, kao izvrsni suradnici, pomagači smo plodnosti zemlje! Zdrava hrana, zdravi zrak, zdrav duh u zdravom tijelu! Lijenost van iz naših kuća, van iz naših kuća podcjenjivanje poštenog poljoprivrednog rada !» Biskup je istaknuo da su i svete stvarnosti naše vjere povezane s plodovima zemlje, a to su voda i pšenica od kojih dobivamo kruh; vino kao piće, a od masline imamo ulje. To su darovi zemlje. Tim plodovima zemlje i rada ruku čovječjih svećenik daje svetost, on ih svojim rukama posvećuje. Zato se njegove ruke preoblikovateljice i sustvarateljice duhovnoga i vječnoga mažu posvećenim uljem krizme. Stoga je biskup Štambuk poručio svojim svećenicima: « Braćo moja, braćo svećenici, braćo misnici,braćo koja sudjelujete u čudu Euharistije – tom svetom kruhu za vječni život! - neka nam ruke budu uvijek čiste, dovoljno čiste, za sva misna prikazanja! Neka nam posluže za blagoslivljanje i neka nam budu na blagoslov! Neka te naše ruke, pomazane posvećenim uljem - budu prikazani dar Gospodinu na njegovu i našem oltaru! Neka te ruke budu uskladjene s riječima što će ih vlasnici tih ruku danas, obnavljajući svećenička obećanja, ovdje, pred narodom Božjim izgovoriti ».

Potom su svećenici pred njim obnovili svoja svećenička obećanja. Liturgijsko pjevanje predvodio je domaći župni zbor Sv. Mihovila pod ravnanjem sestre Elvire Žižić. Biskup Štambuk je tijekom mise blagoslovio bolesničko ulje, a na kraju je posvetio ulje krizme.

Dol, 26. ožujka 2008. Stipo Marčinković
developed by Nove vibracije