Novosti

Svjetski dan darivatelja krvi - 14. lipnja


19.06.2017

Gradsko društvo Crvenog križa Hvar - Savjet za DDK obilježio je Svjetski dan darivatelja krvi na otoku Hvaru. Aktivisti CK;  najmlađi u dječjem vrtiću "Vanđela Božitković" dijeli su promidžbene letke svojim sugrađanima i roditeljima. Letak je sadržavao informaciju o darivanju krvi sastavljen od strane stručne službe HCK pod geslom „Daruj krv. Daruj sad. Daruj redovito“.


U Starome Gradu, u organizaciji patronaže, mjerena je razina šećera u krvi unatrag 3 mjeseca, HbA1c i to pasivnim darovateljima koji su u poodmakloj dobi, a imaju problema s povišenim šećerom.  Veliki je interes Hvarana izazvala mogućnost mjerenja tlaka i šećera u krvi, iako se takve aktivnosti odvijaju u prostorijama CK Hvar svakog petka.

Činjenice o darivanju krvi koje su prezentirane:


Darivanje krvi je sigurno. Sterilne igle koriste se jednokratno. To je jednostavan proces koji podrazumijeva nekoliko koraka: pojavljivanje, popunjavanje zdravstvenog upitnika, razgovor s liječnikom, uzimanje uzorka krvi radi provjere zdravstvenog stanja. Sama procedura darivanja krvi traje u prosjeku 15 min. Jedno darivanje podrazumijeva oko 300 ml krvi.  Zdravi darivatelji, krv mogu davati svaka tri mjeseca - muškarci i svaka četiri mjeseca žene. Sva donirana krv testira se na HIV, hepatitis i druge zarazne bolesti prije nego li se upotrijebe. Jedna donacija krvi može spasiti tri života.


Zar to nije dovoljan razlog da postanete DARIVATELJ KRVI ????


CRVENI KRIŽ HVAR

developed by Nove vibracije