Novosti

Program izložbi u Galeriji Sv. Jerolim 2017.


14.06.2017

Program izložbi u Galeriji Sv. Jerolim 2017. u organizaciji Učilišta za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn - Studio Tanay saznajte u nastavku: 

 


• Izložba likovnog stvaralaštva nagrađene djece osnovnih škola Republike Hrvatske na natječaju Tradicija i suvremenost bit će otvorena od 2. srpnja 2017.
• Izložba likovnih radova akademskog slikara Emila Roberta Tanaya bit će otvorena od 6. srpnja 2017. do 4. kolovoza 2017.


• izložba likovnih radova akademske slikarice i grafičarke Dore Mihaljević bit će otvorena od 17. kolovoza 2017. do 30. kolovoza 2017.

Vrijeme otvaranja svake od navedenih izložbi je 21.00 sati a tijekom održavanja izložbi Galerija Sveti Jerolim bit će otvorena svaku večer od 20 do 23 sata.

 

 

EMIL ROBERT TANAY


Emil-Robert Tanay predstavlja se sa akvarelima i uljima na platnu u sklopu izložbe „Poetika boje“. Izložene slike čine raspon od apstraktnih i ekspresionističkih radova do topografskih pejzaža u harmoničnim akordima boja, a svi radovi nedvojbeno su djelo pažljive ruke Emila Roberta Tanaya.
Dvije tematske kompozicije često se ponavljaju u umjetnikovim radovima koji su ovdje izloženi: masline na otoku Hvaru i vedute Starog Grada. Zanimljivo je napomenuti koliko je zaseban svaki rad s obzirom na ponavljanje kompozicije. Međutim, nije scena ili objekt sveobuhvatan sadržaj ovih slika. Umjesto toga, Emil Robert Tanay je slikar svjetla i vremena, topline i hladnoće. Uistinu je lijepo obratiti pozornost na suptilne varijacije tona na slikama jezera, koje ukazuju na promjene sunca od zore do sumraka. Također, gradske vedute Staroga Grada ukazuju na blistave pastelne boje koje se stapaju s kamenim zidovima tijekom ljetnih jutara, i duboke zelene i plave boje večeri koje se očituju između jela i Jadranskog mora. Ovi akvareli su postignuti velikim razumijevanjem medija. Kist, boja i papir su jednaki alati koji dopuštaju da se spontanost i živahnost vode stope s izuzetnom primjenom boje prof. Tanaya.
Ulja na platnu su jednako izražajna – tu je težina medija korištena kako bi stvorila teksturu i dramu na platnu. Masline naslikane tijekom podnevnog ljetnog sunca zrače bodljikavom i neprijateljskom vrućinom kroz bljeskove crvene boje i zamagljene oblike.
Slike Emila Roberta Tanaya igraju na osjetila, vodeći promatrače ne samo na mjesto, nego i u vrijeme, prizivajući sve, od nepodnošljive vrućine do smirujuće tišine.

 


ŽIVOTOPIS

 

 

 

 

 

 

Emil Robert Tanay rođen je 7. ožujka 1944. u Zagrebu. Na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1967. godine. Od 1967. do 1972. suradnik je Majstorske radionice profesora Krste Hegedušića. Specijalizira fresco slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Rimu 1974. Do 1982. godine profesor je na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Od 1982. savjetnik u Republičkom zavodu za prosvjetno-pedagošku službu Hrvatske. Od 1988. docent na Nastavničkom odsjeku gdje je od 1993. do 2014. redoviti profesor u stalnom zvanju metodike likovnog odgoja i obrazovanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Emil Robert Tanay samostalno je izlagao u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama. Dobitnik je I. nagrade za slikarstvo na V. Bijenalu mladih u Rijeci 1971., a 1974. dobitnik je nagrade za slikarstvo na VII. Salonu mladih u Zagrebu. Osim slikarskog rada bavi se istraživanjima na području metodike nastave likovnog odgoja i obrazovanja poticanjem likovnih sposobnosti darovite djece. Predsjednik je Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe, te potpredsjednik Svjetske organizacije za odgoj putem umjetnosti InSEA (2003-2008.). 2001. odlikovan je međunarodnom Ziegfeldovom nagradom koju dodjeljuje Američka udruga za odgoj putem umjetnosti - USSEA, za ukupnost doprinosa međunarodnom likovnom odgoju i obrazovanju. Od 2003. do 2004. prodekan je Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Voditelj je Koordinacije Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za izradu Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda za umjetničko područje. Od 2016. godine profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

 

 


DORA MIHALJEVIĆ

 


Sve boje crnog kosa - AllCaloursofBlackbird je naziv samostalne izložbe autorice
Izložba se sastoji od crteža, grafika, akrilika: 20 crteža, 50 x 40 cm; 4 grafike (bakropis 40 x 30 cm); 4 akrilika/platno 80 x 80 cm
Obrazloženje: Izložbu autorica posvećuje ptičicama (i vrtovima): uopće kosovima, možda najzastupljenijoj ptičici na svijetu. Kos je ptica koja inspirira na grafičko izražavanje. Ona je višestruki znak u krajoliku, posebno u okruženju grada. Uz to, nalazimo ga u japanskoj, kineskoj, arapskoj, europskoj srednjovjekovnoj i renesansnoj umjetnosti, narodnoj umjetnosti na globalnoj razini itd. Kos kao motiv je autoricu privukao zbog mogućnosti grafičkoga komponiranja a onda je počela otkrivati simboliku kosa u povijesti umjetnosti, simbolizam smrti; ekološko značenje u kontekstu današnjega grada.
Uz izložbu bi autorica promovirala slikovnicu sa temom ptica u gradu.


ŽIVOTOPIS
Dora Mihaljević, akademska slikarica grafičarka; rođena je 1973. u Rijeci gdje je završila osnovno, osnovno glazbeno,srednje i srednje glazbeno obrazovanje.1992. maturirala je na Srednjoj glazbenoj školi Ivan MatetićRonjgovu Rijeci koja je djelovala u sklopu Centra za obrazovanje kadrova u kulturi odnosno I. Riječke gimnazije.
Od 1993. studirala je orgulje na Institutu za sakralnu glazbu BKF-a u Zagrebu. Istovremeno je upisala i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je 1999. apsolvirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu – Nastavnički odsjek a od 2005. - 2009. studirala je na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirala u klasi profesora Frane Para.
Sudjelovala na grupnim izložbama 2003. - Trijenale hrvatske grafike u Zagrebu, 2010. - Biennalu Mediterana, Palača Milesi HAZU u Splitu, 2012. - IV Hrvatski biennale ilustracije, Klovićevi dvori, Zagreb, 2013. - Ex Tempore u Kastvu, 2014. - Pasionska baština, galerija Tomislav u Zagrebu, 2014. - Ex tempore u Kastvu.
Samostalno izlagala 2011. - Galerija Ulrich, Zagreb,2013. - Galerija Modulor, Zagreb,2013. - HKD u Rijeci.
2002.-07. autoDora Mihaljević je uređivala kataloge samostalnih izložbi za Udrugu GH gdje je djelovala kao savjetnica za grafičko oblikovanje, primjerice, grafički ili tehnički oblikovala kataloge Ljubomira Stahova, Mirjane Zafec Vulić, Duje Jurića i drugih priznatih umjetnika.
Živi u Zagrebu i Rijeci gdje samostalno radi, najčešće u grafičkim tehnikama bakropisa, suhe igle i na poslovima grafičkog oblikovanja časopisa i kataloga.

 

 

developed by Nove vibracije